Zwangerschapsyoga

Dit is een vorm van yoga voor een speciale doelgroep:
De zwangere vrouw.

Waarom zwangerschapsyoga?

Het lichaam van een vrouw die zwanger is ondergaat een enorme verandering.
Zwangerschapsyoga sluit hier bij aan.
Het lichaam heeft veel energie nodig om al die veranderingen te ondergaan, en het kindje te laten groeien. Er wordt dan ook rustig geoefend.
De nadruk ligt op:
– het oefenen om tot ontspanning te komen, zwangere vrouwen vragen vaak te veel van zichzelf.
– oefeningen om de spieren rond het bekken te versterken, zodat het bekken dat onder invloed van hormonen is verweekt, ondersteund wordt en stabiel blijft.
– oefeningen om de adem te verdiepen naar de buik, om al ademend bewust contact te kunnen maken met je kindje en dit contract te verdiepen om zo bewust de zwangerschap te beleven.
– oefeningen om je terug te trekken uit de buitenwereld, en om je te richten op je binnenwereld, daar waar je kindje woont en groeit, zodat je, je steeds meer met je kindje verbindt.
Het richten van je aandacht en concentratie staat iedere les centraal, want ook tijdens de bevalling is concentratie van groot belang, zodat je je aandacht richt en gericht houdt op het geboorteproces dat in je bekken plaats vindt. Als middel om de concentratie te richten gebruiken we in de yoga de adem. Adem heb je altijd bij je, en op de adem beweging kun je je aandacht dus altijd richten. Al ademend blijf je ondanks de pijn van de weeën geconcentreerd ruimte maken zodat de baarmoeder krachtig kan samentrekken.
Naast de diepe rustige buikadem leer je:

  • de volledige adem
  • de lage flankadem
  • de persadem
  • de hoge rustige roosadem

Er wordt veel aandacht besteed aan je lichaamshouding, door de zwangerschap wordt de onderrug zwaar belast door het gewicht van de als maar groter wordende buik waardoor je de neiging hebt om je onderrug hol te trekken. Vaak geeft dit ook een extra belasting van de schouders. Door een juiste houding ontspannen deze gebieden zich en voorkom je  rug – en schouderproblemen. Ook komen de houdingen aanbod die je kunt aannemen tijdens de ontsluiting – en de persweeën.
Zwangere vrouwen ondergaan niet alleen fysieke veranderingen maar maken ook psychisch veel veranderingen door in deze fase van hun leven. De zwangerschap is van nature een tijd waarin je je overgeeft aan het zwanger zijn:

  • het ontvangen
  • het welkom heten
  • het ruimte geven
  • en het hechten aan je kindje.

Je maakt ruimte om de veranderingen te ondergaan van vrouw naar moeder. Ook deze veranderingen krijgen tijdens de cursus ruim de aandacht.

Zie voor verder informatie de folder: zwangerschaps yoga informatie folder 2019