Baby massage

Tijdens de baby massage cursus leert de moeder haar kindje te masseren. Masseren is communiceren via de handen, en zo geef je op een heel praktische manier vorm aan de liefde voor je kindje.
Masseren is aanraken, huid op huid contact maken. Dit contact kent de baby vanuit de baarmoeder waar het voortdurend dit lichamelijke contact met de moeder had.

Huid op huid contact geeft het kind zijn begrenzing terug, je laat het kind beleven;
dit ben ik,
dit hoort bij mij.
Je helpt het kind zijn of haar lichaam te gaan bewonen.
Huid op huid contact geeft het kind het vertrouwen dat het er is,
dat het er mag zijn,
dat het omhuld wordt.
Door massage bouwt het kind veiligheid en vertrouwen op. Beide vormen de basis voor een gezonde lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.

Bij de massage gebruiken we amandelolie.
De olie voedt de huid,
houdt de huid soepel,
conserveert,
en heeft een reinigende werking.

Tijdens de massage raak je niet alleen de huid aan, maar indirect ook de organen onder huid. De massagebewegingen helpen de organen hun functie op te pakken. Moeders leren zo ook welke massage kan worden toegepast bij darmkrampjes en obstipatie.
Door de wrijving van de massage ontstaat er warmte, waardoor bloed en lymfevocht dunner worden en makkelijker gaan stromen. Zo kunnen er makkelijker voedingsstoffen worden opgenomen en afvalstoffen worden afgevoerd. Je stimuleert zo de reiniging en de voeding van het organisme. Doordat je het lymfesysteem stimuleert versterk je tevens de afweer van het kindje.
Als je vertrouwt bent geworden met de massage, duurt een gehele massage niet meer dan tien minuten. Het hele lichaam van je kindje heb je dan gevitaliseerd en geactiveerd.
Naast de massage wordt er aandacht besteed aan het maken van kruisbewegingen met je baby, als een voorbereiding op het kruipen.

Tijdens de 4 bijeenkomsten zie je de vrouwen terug uit je zwangerschapsyoga groep, of leer je nieuwe vrouwen met hun kindjes kennen, die in dezelfde situatie zitten als jij. Net moeder en in een hele nieuwe situatie beland.
Vaak zijn er veel vragen en onzekerheden waar jullie elkaar in kunnen steunen, door samen te delen, uit te wisselen en van elkaar te leren. Je ziet de kindjes van elkaar 4 weken groeien en veranderen, je ziet ze steeds wijzer de wereld inkijken en reageren op wat er gebeurd. Terwijl jullie moederrol steeds vertrouwder wordt.

Zie voor verder informatie de folder: yoga en babymassage 2019